26.7.2019

68. Rikkinäinen lintu

Hilda katseli tarkasti, kun Hal liekutti hänen serkkuaan. Suru kuristi tytön kurkkua. Hän tunsi syvällä sisällään tuskan siitä, että vaikka Emma ja Hal olivat ottaneet hänet tyttäreksekseen, he eivät koskaan rakastaisi häntä samalla tavalla kuin Freyaa.
-Hilda, miltä susta tuntuu kun meidän perheeseen on syntynyt vauva?
Hilda väänsi hymyn kasvoilleen, sillä kaikesta huolimatta hän oli epävarma näiden vanhempien pysyvyydestä eikä hän halunnut tehdä mitään, mikä saisi heidät rakastamaan itseään vähemmän.
-Musta on ihanaa kun Freya syntyi ja rakastan sitä ainakin näääin paljon,
hän sanoi pirteästi ja levitti kätensä äärimmilleen. Hal naurahti lempeästi.
-Siis ainakin yhtä paljon kuin mekin rakastetaan sua,
mies sanoi lämpimästi ja Hildaa hävetti äkkiä oma valheensa. Hänestä tuntui entistä pahemmalta, kun Hal veti hänet lempeään halaukseen ja itku kupli ihan pinnan alla.
Hätäisesti Hilda sai mutistua Halin kainaloon, että hänellä on läksyjä vielä tekemättä ja nopeasti tyttö syöksähti oman huoneensa turvaan, peiton alle. Siellä hän antoi itkun tulla. Hilda toivoi enemmän kuin mitään muuta, että hänen vanhempansa olisivat edelleen elossa ja hän asuisi näiden kanssa. Vähän ajan kuluttua hän nukahti kyyneleet poskillaan, tyyny märkänä, edelleen peiton alle kääriytyneenä. Sieltä Emma hänet löysi tullessaan illalla töistä ja nainen peitteli tytön vähän paremmin. Hän oletti kosteuden olevan vain hikeä, jonka Hilda oli saanut oltuaan peiton alla näissä lämpötiloissa.
Aika kului ja Freya kasvoi. Tytön ensimmäinen kiinteä ateria herätti tässä suunnatonta epäluuloa.
Emma sai maanitella hyvän tovin, että Freya lopulta suostui maistamaan maapähkinävoileipää ja lopulta tyttö söi tyytyväisenä ja Emma saattoi huokaista helpotuksesta.
Hilda taas ystävystyi serkkujensa kanssa, jotka olivat muuttaneet vanhempiensa kera myös Sulanille. Toby Parker-Fyres oli hänelle läheisempi kuin prinsessamainen Fanny. Hilda kyllä piti tytöstä, mutta tämä oli selkeästi kasvatettu perheen ainokaisena rakastettuna. Toby taas... Pojan menneisyydessä oli jotain, jokin isompi koettelemus, mutta tämä ei halunnut kertoa siitä. Kyseinen asia teki Tobyn kuitenkin säikyksi ja Hilda joutui välillä käyttämään paljon aikaa saadakseen pojan tekemään ihan normaaleilta tuntuvia asioita, kuten uimaan.
Emman ja Halin naapurit vierailivat heillä usein ja monena iltana Hilda nukahtikin iloiseen rupatteluun ja nauruun, joka kantautui takaterassilta.
Freyan kanssa Hal oli aivan ehtymätön leikkijä. Hän ei kyllästynyt hetkeksikään viihdyttämästä pientä tytärtään. Hal rakasti perhettä ja lapsia ja olisi halunnut vielä monta lisääkin, mutta Emma oli sitä mieltä, että heillä ei riittänyt aika eikä varat enää useampiin lapsiin. Tottakai Emma oli oikeassa, kun Hal ajatteli asiaa yhtään tarkemmin. Hilda oli vieläkin rikkinäinen lintu ja useammat lapset veisivät heidän huomionsa pois tästä yhä enemmän.
-Menkääpä ulos siitä peuhaamaan molemmat,
Emma sanoi hajamielisesti. Hän yritti keskittyä lukemaan netistä heidän tulevan konserttikappaleensa historiikkia ja toisten ilakointi oli lievästi sanottuna häiritsevää.
-Tule, mennään ulos leikkimään. Äiti haluaa olla rauhassa,
Hal sanoi piikitellen ja tämä sai Emman puhahtamaan napakasti.
Keskittyminen oli mennyttä ja hetken päästä Emma seurasi perässä.
-Miten se sun keskittyminen,
Hal huuteli vaimolleen.
-Mä kerään vähän energiaa auringosta ja katson hetken päästä uudestaan,
Emma vastasi provosoitumatta. Hän tiesi, että Hal olisi halunnut lähteä väittelyleikkiin hänen kanssaan, mutta Emman piti ihan oikeasti koota ajatuksensa ja löytää rauha uudestaan. Hän menisi siis hetkeksi tekemään puutarhatöitä ja palaisi sitten opiskelujensa pariin.
-Isi rakentaa hiekkalinnaa. Tuutko mukaan rakentamaan.
-Ei.
Freya halusi ennemmin leikkiä vedessä. Kirkas ja lämmin meri kutsui tyttöä puoleensa kuin noiduttuna.
-Hal, viitsisitkö vähän katsoa tytön perään kun hän on vedessä,
Emma huusi terävästi kävellessään takaisin sisään. Hän jäi varmistamaan, että Hal jätti linnan rakentamisen ja meni veteen.
-Äiti on ihan höpsö. Et sä tänne mitään huku,
Hal naureskeli Freyalle, joka jältti kylpyankkaa. Hän oli ties mistä kaivanut sen esiin. Hal ymmärsi Emman huolen, tietenkin, mutta Freya oli puoliksi kuin merenneito, joten tyttö ei tarvitsisi juuri vahtimista vedessä.
-Mennään tekemään veistos yhdessä,
Hal innosti Freyaa ja tyttö nousi helposti seisomaan vedessä.
Hal meni tekemään perustöitä ja tyttö seurasi perässä. Mies tiesi, että tytär ei kykenisi rakentamaan itsekseen juuri mitään eikä auttaminenkaan ollut oikein mistään kotoisin, mutta olisipahan nyt ainakin poissa vedestä eikä Halin tarvitsisi seisoskella tyhjän panttina.
-Miten sulla on läksyjen tilanne,
Hal kysyi Hildalta heidän ollessaan syömässä.
-Saatiin viikonlopuksi läksyjä ja ne kaikki on jo hoidettu,
Hilda vastasi.
-Sä olet kyllä tosi reipas,
Emma kehui ja Hilda hymyili onnellisena.
-Elliot ja Cassandra kysyi, että haluaisitko sä mennä tänä viikonloppuna yökylään heille? Toby ja Fanny haluaisi vähän seuraa. Lapset on kuulemma koko ajan tukkanuottasilla jos ovat kahdestaan.
-Oikeesti? Voisinko mä mennä,
Hilda innostui ja sai aikuiset hymyilemään onnellisina. He olivat saaneet ilahdutettua tyttöä vilpittömästi.
-Tottakai. Kun oot syönyt, käy pakkaamassa vähän tavaraa niin mä käyn viemässä sut sinne,
Hal lupasi ja Hilda kauhoi ruokaa suuhunsa todella nopeasti päästäkseen pikemmin pakkaamaan. Tämä sai Emman ja Halin nauramaan ääneen.
-No niin, nyt kaikki on menneet ja me ollaan täällä kuule ihan kahdestaan.
-Kahtestaan,
Freya toisti kuin papukaija, vaikka ei ymmärtänyt lainkaan mistä isä puhui.
-Haluaisitko sä katsoa Simlaakson tarinoita?
-Joo!
Freya melkein hyppi tuolilla istualtaan ja äännähteli paheksuvasti, kun ruudusta ei heti tullut toivottua ohjelmaa.
-Odota ihan hetki,
Hal rauhoitteli ja etsi oikean kanavan. Tunnusmusiikin soidessa Freya hymyili koko hammaskalustollaan ja hän liimautui jakson ajaksi tiukasti tuoliin.**********


Hildalla riittää sopeutumista muuttuneeseen tilanteeseen. Emma ja Hal eivät ymmärrä, että tyttö ei ole vapaasti oma itsensä, sillä hänen elämäänsä leimaa koko lopun ikää menettämisen pelko. Sen kaltainen pelko saattaa olla pahimmillaan itseään toteuttava "ennustus", asia, jota Hilda taas on aivan liian nuori ymmärtääkseen. Seuraavassa osassa Hilda onkin jo teini ja sen myötä nähdään muuttuuko hänen käytöksensä jotenkin hormonimyrskyjen alkaessa myllertää hänen sisimmässään.

Freya on perheen suojeltu kuopus. Hän on taaperona hieman temperamenttinen, mutta niinhän toisaalta taaperot monesti ovatkin. Vanhemmat viettävät ainoan biologisen lapsensa kanssa paljon aikaa ja osittain juttelevat tälle kuin aikuiselle. Millaiseksi se muovaa Freyan?2 kommenttia:

 1. Hildalla on tosiaan paljon asioita, joihin sopeutua. Toivottavasti Emma ja Hal ymmärtäisivät jossain kohtaa, että Hilda ei ole täysin oma itsensä, ja osaisivat tehdä asialle jotain. Toisaala Hildan teini-ikä tulee luultavasti vain hankaloittamaan tilannetta. Vanhempien on vielä hankalampi ymmärtää lastaan, kun teinit ymmärrettävästi tuppaavat salailemaan vanhemmiltaan asioita. Hildan ja Tobyn ystävystymisestä olen kyllä mielissäni. Sitä en tiedä, että mitä pojan menneisyydessä on tapahtunut, mutta jotain pahaa selvästikin. Siinä on kumminkin se hyvä puoli, että kun Hildallakin on taustallaan traaginen tapahtuma, niin nuorten on ehkä helpompi ymmärtää toisiaan.

  Freyasta tulee vähän mieleen hänen muutamia sukupolvia aiemmin elänyt sukulaisensa, Elena. Ei ulkonäöltään, mutta tuo temperamentti ja se, että hän viettää paljon aikaa aikuisten seurassa. Näin ollen on hyvin mahdollista, että kasvaessaan Freya on ehkä hieman keskimääräistä ikäistään kypsempi henkisesti.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Emma ja Hal joutuivat niin yllättäen tilanteeseen, että he oikeasti olisivat varmasti tarvinneet ammattiapua ymmärtääkseen ja osatakseen hoitaa tilanteen kaikkinensa loistavasti. Nyt he vetävät lonkalta ja vaikka osin hyvin vetävätkin, niin asioita heiltä kuitenkin jää huomaamatta.

   Ihan mieletöntä, miten sä kykenet muistamaan tarinan menneisyydestä hahmon ja hänen luonteensa =D Wow!

   Poista